Het kopen van een huis is spannend. Een leuke periode, maar er komt in korte tijd ook veel op je af.
Waarschijnlijk heb je met de meeste zaken al wel rekening gehouden, maar er zijn altijd dingen waar je van te voren niet aan dacht.
En om deze spannende periode zo leuk en stressvrij mogelijk te houden hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld voor tijdens de bezichtigingen.
Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Schrijf zoveel mogelijk op en noteer alle wensen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het mag op de checklist.
Denk hierbij aan de aanwezigheid van een tuin. Een stortdouche in de badkamer of ruimte in de schuur om aan die old timer van je te werken.
Met een checklist op zak staar je je niet blind op het huis waar je doorheen loopt. Je weet namelijk precies waar je op moet letten.
De prijzen van huizen zijn niet in beton gegoten. Dus zoek niet alleen binnen je budget. Pak je checklist er nog eens bij en ga op zoek naar huizen die bij jullie wensen passen.
Wellicht kom je er na een aantal bezichtigingen achter dat het budget bijgesteld moet worden om aan alle wensen te voldoen.
Ga niet gehaast te werk. Neem de tijd voor elke bezichtiging. Zorg er ook voor dat je een fatsoenlijke rondleiding krijgt en vergeet ook zeker niet de straat en de rest van de buurt mee te nemen in de bezichtiging.
Loop bij elke bezichtiging hetzelfde rondje. Begin beneden en neem daarna boven een kijkje. Als je daarna weer naar beneden gaat, kun je nogmaals hetzelfde rondje maken.
Schroom niet om kamers nog een keer te bekijken en maak ook zeker foto’s tijdens de rondleiding. Dan kun je thuis alles nog even op het gemak terug kijken.
Bij de eerste bezichtiging gaat het om ‘het juiste gevoel’. Je merkt al heel snel of een huis wel of niet bij je past. Ga daarom tijdens deze eerste bezichtiging op zoek naar meer van dat gevoel.
Richt je niet op de staat van het huis, maar probeer de kriebels in je buik aan te houden.
Het is heel belangrijk om met respect over het huis te praten dat je gaat bezichtigen. Houd er rekening mee dat de huidige bewoners daar met veel liefde en plezier hebben gewoond. Het heeft daarom geen enkele zin om een huis af te kraken. Zeker niet met de idee om nog iets van de prijs af te krijgen.
Ook de verkopende makelaar is regelmatig slachtoffer van een gebrek aan respect. Onterecht, want deze persoon doet gewoon zijn werk. Hij is er niet alleen om het huis te verkopen, maar ook jou goed te informeren en rond te leiden.
Af en toe zie ik mensen die tijdens een bezichtiging het huis bouwkundig onder de loep nemen. Op het zicht zie je al heel veel, maar sommige mensen gaan wel heel ver. Die schoppen tegen de plinten aan, om te kijken of ze wel vast zitten. Of ze tikken met sleutels tegen het houtwerk om het op houtrot te controleren.
Het is wel zo netjes om het huis in dezelfde staat achter te laten als aan het begin van de bezichtiging. Als je echt geïnteresseerd bent in de bouwkundige staat, investeer dan in een bouwkundige keuring. Dan krijg je een goed beeld.
Overdag ziet de straat er lekker rustig uit. In je hoofd zie je jouw kinderen al buiten spelen. Je kunt niet wachten om ze op straat te leren fietsen. Maar weet je ook hoe de straat er ‘s avonds uitziet? Is het dan nog steeds zo rustig of staat de straat vol met auto’s?
Daarnaast ziet het huis er ‘s avonds ook heel anders uit dan overdag. Hoe is het gesteld met de verlichting bijvoorbeeld? Voel je je nog steeds op je gemak daar, nu het zo donker is?
Het gevoel moet goed zijn als je een huis gaat kopen. Maar vergeet ook zeker je verstand niet. Het kopen van een huis moet een goede balans zijn tussen hart en hersennen.
Investeer eventueel bij een volgende bezichtiging in een aankoopmakelaar. Die zet zijn gevoelens aan de kant bij de aankoop en geeft voornamelijk goed advies.
Met deze negen stappen in het achterhoofd kan er niets meer mis gaan tijdens de bezichtiging. Spannend hoor, vergeet ook zeker niet te genieten van deze mooie periode.
Wat doe jij tijdens een eerste bezichtiging? En wat zou je de volgende keer niet meer doen?